Wat is de kunst van het leven?

Wat is de kunst van het leven?

Zijn we verslaafd aan plezier? Is dat de reden dat het moeilijk is om om te gaan met de minder leuke kanten van het leven? De kunst van het leven is  een beetje ongelukkig kunnen zijn, zegt de psychiater Dirk De Wachter. Maar gaat het ook niet over luisteren naar dat ongelukkig zijn? Wist je dat je dat met verf en papier kan doen? Je geeft de gevoelens een kleur en een beeld. Het is een woordeloze manier om met die gevoelens in  gesprek te gaan. Het is een ontspannen manier om met wat niet zo leuk is om te gaan. Het helpt om makkelijker verder te kunnen. Dat kunnen, dat navigeren door het leven dat is de kunst van het leven. 

 

Het is de psychiater Dirk De Wachter die zegt dat de kunst van het leven ‘een beetje ongelukkig kunnen zijn’ is in een podcast waar ik onlangs naar luisterde. “Ga je meer verbinden met anderen en spreek in intieme kring je mindere gevoelens uit”, schuift hij als oplossing naar voor. Onze maatschappij richt zich vooral op de lichte, leuke kant. Het is blijkbaar iets moeilijk om de ongelukkige gevoelens, de donkere een plek te geven en dus duwen we ze weg of steken ze in een ziek hoekje. Maar die ongelukkige gevoelens hebben een betekenis. Ze willen je iets vertellen en je luistert niet. De kunst van het leven is daarom niet alleen ook ongelukkig kunnen zijn, maar ook de taal van donkere gevoelens begrijpen. Dat je weet hoe je ze kan laten samenspelen met de lichte gevoelens en hun recht op bestaan erkent. Dat spel kunnen spelen is de kunst van het leven en met kunst kan je het spel leren spelen. Dat spel kan je helemaal zelf spelen.


Mindere gevoelens hebben een betekenis

Dirk De Wachter schuift het isolement naar voren als oorzaak dat je minder met andere mensen spreekt en al zeker niet over je slechte gevoelens. Communicatie verloopt nu voor een groot stuk via sociale media en daar is alles leuk. Je minder voelen past daar niet. Je omringen met mensen met wie je daar wel over kan spreken in een intieme sfeer kan helpen. Je verdriet en pijn delen in een veilige context met mensen die echt naar je willen luisteren is belangrijk. Het voelt goed te weten dat je pijn en worsteling gezien wordt. Maar er schuilt ook een gevaar in. Ik denk maar aan het feit dat je misschien de “miserie” van een ander er bovenop krijgt. Of een advies kan krijgen dat niet klopt voor jou. 

Neem zelf de regie over je leven 

Omgaan met ongelukkig gevoelens is volgens mij grotendeels een individueel proces. Het vraagt dat je zelf de regie over je leven neemt. Anderen kunnen je wel inspireren hoe zij dat proces gaan. Maar het gaat om jou en jij moet het begrijpen. Anderen kunnen je wel helpen om je antwoord te vinden. Maar het is belangrijk dat jij je proces blijft aansturen en niet verwacht dat anderen het in jouw  plaats gaan doen. Of dat je oplossingen overneemt van het proces van anderen zonder je eigen proces te gaan.

Het gaat om weten waarom het wat minder gaat

Wat ik mis in het betoog van Dirk De Wachter is aandacht voor de betekenis die ongelukkige gevoelens hebben. Waarom ben je ongelukkig. Dat vertelt iets. Die gevoelens zijn er niet zomaar. Ze zijn er om een reden. De gevoelens zijn indicaties. Het is je lichaam dat vraagt dat je zou luisteren. Niet naar een ander gaat luisteren maar naar jezelf. Jij bent de enige die echt kan weten wat en waarom je deze gevoelens hebt en waarover dit gaat. Je lichaam vraagt om in dialoog te gaan. Te luisteren naar wat het te vertellen heeft.

Er is niets mis met een beetje ongelukkig zijn

Geef die mindere gevoelens een beetje ruimte. Denk vooral niet dat je de enige bent met wie het soms wat minder gaat. De sociale media laten je iets anders geloven. Trap daar niet in. Er is niets mis met je als je een beetje minder goed voelt. Het hoort bij het leven. Het enige wat de situatie van je vraagt is om een diep contact te maken met jezelf op een onbewust niveau. Je creatief vermogen kan dit. Door het gevoel een kleur en een vorm te geven. Door de wijsheid en kennis in je op te wekken en via beelden met je te laten communiceren. 

 

Neem je niet zo leuke gevoelens serieus

Het maakt dat je die niet zo gelukkige gevoelens erkent. Met je verbeeldingskracht kan je ze doorvoelen, begrijpen en inzichten krijgen. Het is een natuurlijke, ontspannen manier om ze weer los te kunnen laten en verder te gaan.  Zonder ze verder mee te dragen, in te slikken of te verdoven. Het is belangrijk dat de mindere emoties als boodschappers te horen krijgen dat ze net zo goed bij het leven mogen horen als de leuke. Dat je ze serieus neemt. Dat je informatie krijgt over dat gevoel dat je bijvoorbeeld gewoon wil  vertellen dat jezelf aan het voorbijlopen bent, je geen vertrouwen hebt in waar iets naartoe wil gaan of  jezelf niet naar waarde schat in de vergelijking met anderen. Als je weet die gevoelens te ontkrachten, kan je weer verder bewegen in de richting van wat je echt wil en je flow terug vinden. 

Je bent niet alleen leuk

Je bent licht en donker. Beiden hebben hun rol te spelen. Zoals het niet altijd zomer is, is het normaal dat je niet altijd happy en leuk bent. Donker hoort net zo goed bij het leven als licht. Het is een dynamisch spel, een dans met zwart, wit en alle nuances daartussen. Daarom is de kunst van het leven het ongelukkige erkennen, de taal van de donkere gevoelens begrijpen en weten hoe ze samen spelen met de leuke, lichte kanten van het leven. Met kunst kan je het spel leren. Met kunst kan je toegang tot de kennis in je lichaam krijgen. Kan je de intelligentie die daar zit wekken. Je zo laten leiden en begeleiden bij de dans met het leven is leven tot kunst verheffen. Dat is de kunst van het leven. 

Ben jij er klaar voor om levenskunstenaar te worden? 

Dan is Vedic art iets voor jou en kijk ik er al naar uit om je te ont-moeten in mijn cursus. 

Vertel mij meer over deze cursus!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *