Luisteren naar je hart

Luisteren naar je hart

Je hart volgen

Ben jij ook zo’n fan van programma’s als “Ik vertrek”. Het gaat over mensen die naar het buitenland vertrekken om daar een nieuw leven te beginnen. Wat mij triggert is hun uitstraling. Die twinkel in hun ogen, dat ze vol goesting in het leven staan. Het succes van die programma’s is dat het veel mensen doet dromen.  Dat je gaat bedenken dat jij ook iets wil, maar wat? 

Je moet je hart volgen zeggen ze. Je hart kan je het je vertellen.  Allemaal goed en wel, maar wat als je hart niet echt duidelijk is? Het is normaal. We zijn geleerd om met ons hoofd te communiceren. Het maakt dat de verbinding met ons hart vertroebeld is. Wat als je het denken eens los zou laten?  Wat als je eens wat verf en papier zou pakken? Creëer eens jouw verlangen door het te schilderen of te tekenen om er achter te komen wat jouw hart wil.

Vedic art kan je inspireren hoe je dat doet. Je hebt geen ervaring met tekenen of schilderen nodig.  Bereid zijn om dichter bij je hart te komen is voldoende. Het is zeer krachtig en voor iedereen beschikbaar. 

Gedachten loslaten

Het leven zit vol prikkels. Je moet van alles. Het is niet makkelijk om je hoofd rustig te krijgen. Door te schilderen, geef je je hoofd iets om de aandacht op te richten. Als je dat niet doet, dan blijft je hoofd om aandacht vragen. Dan blijven er gedachten voorbij komen. Plopt er ineens op dat je nog een rekening moet betalen of de was nog in de trommel zit. Er zijn technieken die je leren zo’n gedachten los te laten. Bij veel mensen vraagt dat veel inspanning voor ze dat echt kunnen.

Spreken vanuit je hart 

Het is veel makkelijker om je hoofd afleiding te geven. Als je hoofd zich kan bezighouden met het kijken naar wat je aan het doen bent met die verf, dan wordt het rustig. Het is een makkelijke manier om uit je hoofd en gedachten te komen en het vraagt niet echt veel inspanning. Bij de meeste mensen gaat het vanzelf en spontaan. Het maakt dat er ruimte ontstaat  om te spreken vanuit je hart. Je hoofd speelt geen stoorzender meer. Die stilte is wat je hart nodig heeft om gehoord te worden. Als er constant gedachten passeren, dan gaat je hart het al snel opgeven. Het doet af en toe een poging om je te laten voelen dat het je iets wil vertellen. Maar als het niet echt stil en rustig is, dan staakt het de pogingen vrij snel om echt met je te spreken. 

Schilderen vanuit je hart

Vedic art is spreken in beeldentaal en beeldentaal is vollediger dan gesproken taal. Het is een taal die je kent uit je kindertijd. Toen je nog niet alle woorden kende, probeerde je je uit te drukken in beelden. Het is een taal die de beperking van woorden niet kent. Het is een taal waar je niet de frustratie kent van het juiste woord niet te vinden. Waarbij je niet zit te sukkelen omdat je niet uitgelegd krijgt wat je eigenlijk wil zeggen. Het beeld spreekt voor zich en is altijd volledig omdat het geen beperkingen kent. Je handen zijn  een soort tussenschakel tussen je hart en papier. Ze dragen de boodschap. Het hart stuurt je handen richting kleuren en vormen. Ze volgen en voeren hun opdracht uit. Zo ontstaat er een beeld.

Het beeld is vaak alleen door jou te begrijpen. Het is jouw uniek beeld. Alleen jij weet wat de echte boodschap in dit beeld is. Je zou kunnen zeggen dat de boodschap zich ontvouwt.  Je ontdekt die in je creatief werk. Hier gaat het ook om, te schilderen vanuit je hart. Om wat je hart je wil vertellen. Of het iets is wat anderen mooi zullen vinden, is niet belangrijk.  Het gaat om de boodschap dat het beeld je brengt. Het dient het proces om dichter bij jezelf te komen.

Je beeld observeren

Een beeld kan je observeren, zo kijk je op een afstand naar jezelf. Door te communiceren met je hart in beeldentaal, kan je makkelijk op een afstand naar jezelf kijken. Het beeld ligt letterlijk buiten je. Je kan een stap achteruitzetten om naar je beeld te kijken. Het is de afstand die je nodig hebt om niet in de boodschap verstrikt te raken.

Dat is het probleem met je hoofd. Het zet je aan het denken en voor je het weet zit je vast in je eigen gedachten. Het helpt je niet echt verder en afstand nemen is moeilijk. Als je schildert, ontstaat die afstand op een ontspannen en natuurlijke manier. Je observeert  een beeld. Het beeld is een weerspiegeling van wat er in jou leeft. Je observeert jezelf. Omdat er letterlijk een afstand is tussen jou en het beeld is, kan je het makkelijker los van jezelf zien. Het is een boeiende manier om het licht te laten schijnen op wat er in je leeft.

Onbewust afweermechanisme 

Vaak krijg je die informatie voor het eerst te zien. Dit komt omdat die informatie wel in ons aanwezig is, maar op een onbewuste manier. Het kan gaan over ervaringen uit het verleden waar je het moeilijk mee had en besloten hebt ze niet meer te willen, over een onbewust trauma. Het kan over van alles en nog wat gaan.

Het is verdrongen naar een gebied waar je moeilijk een blik op kan werpen omdat je hoofd het moeilijk toelaat. Het hoofd wil je beschermen als een onbewust afweermechanisme. Het weet dat je je toen niet zo best hebt gevoeld bij een bepaalde ervaring en wil dit niet meer. Het bepaalt hoe je denkt en wat je doet. Maar je weet niet meer hoe het één het ander beïnvloedt. Het gaat allemaal razendsnel en is op die manier een onbewust afweermechanisme. Je hebt er geen controle over en je reageert defensief voor je het goed en wel beseft.

Van onbewust naar bewust

Het beeld dat je schildert, maakt  je bewust.  Je krijgt zicht op wat er in je leeft en waarom je bepaalde keuzes maakt.  Je gaat die informatie onderzoeken. Gaat je afvragen of dit nog wel voor jou  klopt en of je dit wel wil. 

Je hart is heel wijs en liegt nooit, je weet het antwoord. Het maakt dat je weer vrijer in het leven staat en je energie meer gaat stromen. Het is een krachtige manier van in het leven te staan. Het maakt dat je duidelijk gaat voelen wat jij wil. Het is het resultaat van een goed contact met je hart hebben. 

Vedic art: communiceren met je hart

Van het moment dat mensen met Vedic art aan de slag gaan, voelen ze dat ook. Het voelt veel meer vertrouwd om met je hart te spreken dan om met je hoofd te spreken. Alleen zijn veel mensen het  verleerd. Vedic art leert je stap voor stap hoe de communicatie met je hart weer op gang te trekken.

Je hoeft helemaal geen speciaal talent te hebben voor schilderen. Het enige wat je nodig hebt is de bereidheid om dichter bij jezelf te komen.

De cursus zal je inspireren hoe schilderen en levenswijsheid hand in hand kunnen gaan. Het is de kunst van het leven.

Benieuwd wat jouw hart je te vertellen heeft?  Als je het niet probeert, zal je het nooit weten.

Neem deel aan de kennismakingsdag Vedic art 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *